Česko

podcastuju • 2020

Při psaní knižního přečtena mě napadlo založit tentýž formát článku, jen se zaměřením na podcasty. Ty se totiž staly součástí mýho života a nedám na ně dopustit. Zpříjemňujou mi cesty do práce i z práce (pokud zrovna nečtu), ale mimo jiný s nima třeba uklízim, vařim a nebo jen tak odpočívám. 
Baví mě jak podcasty, u kterých se nasměju a vypnu, tak i podcasty, ze kterých se něco přiučim - a co, že některý jsou trošku deep. Miluju rozhovory - obzvlášť ty knižní - nebo tématický povídání - o životě - o všem. Snažím se i mimo témat, o který se běžně zajímám, brouzdat do neznámých vod a objevuju - pro mě - nový. A musím uznat, že podcasty jsou nekonečná studnice, do který jak jednou zabrouzdáš, nepřestaneš se v ní čachtat! 


Co je vlastně ten - podcast?

I když už podcasty nejsou velkou neznámou, je mi jasný, že si tenhle článek otevře někdo, kdo o podcastech ještě nikdy nic neslyšel. Pro tyhle případy je podcast = mluvený slovo - seriál bez obrazu (na pokračování) - zvuková stopa, která se dá zdarma poslouchat na platformách jako je Spotify, aplikace Podcasty přímo v Apple zařízení nebo na SoundCloud. Docela easy, že?

A jaký podcasty jsem si v roce 2020 oblíbila já?

Mezi prvními podcasty, co jsem si kdy pustila, byl podcast Terezy Salte - V oblacích. Terez mám ráda a sleduju ji už spoustu let. Kdo ji nezná, doporučuju se podívat na její blog nebo instagram. Tady v Česku byla jedna z prvních, kdo s podcasty vůbec začal, a možná i proto, jak uklidňující má hlas ji poslouchám tuze ráda! Občas nahrává podcast i s manželem, který je Nor, a tak si jednou za čas společně s nimi procvičuju angličtinu. Terez povídá o jejich každodenním životě, ale taky o tématech, která jsou mně osobně hodně blízká - influencer marketing, marketing, instagram a média, podnikání, mateřství (což je téma, který mě překvapivě zajímá hodně) a taky mě dost baví povídání o životě v Norsku.

Abych navázala, pak taky ráda poslouchám podcast Linka, který nahrává právě Terez společně s Kovym. Je to taková odpočinková sranda. Probírají různý témata, mezi kterýma byl díl i o TOP 3 bizarních aktivitách v karanténě nebo TOP 3 mučících metodách. Kdyby tě tenhle podcast z nějakýho důvodu nezaujal, tak si pusť alespoň tyhle dva díly, protože si myslím, že stojí za to!

Jak jsem! je další podcast, který mám poměrně ráda. Natáčí ho Sandra, která má stejně jako Terez moc příjemnej hlas a rozebírá dokonce i podobný témata. Od cestování, přes mateřství, až po práci v Ellite Bloggers (kterou založila Terez - jak nám to na sebe hezky navazuje, což?).

A abych navázala ještě líp, na seznamu mám i TEAden by S. - ten mám možná ještě raději než její "Jak jsem!". Každý týden vychází nový díl o nejzajímavějších událostech a kauzách u nás, ale taky ve světě, takže se posluchač dozví spoustu nových informací a zůstává tak v obraze. Sandra navíc podává všechny informace poměrně vtipnou formou, takže to není jenom nudnej výčet událostí, ale člověk se nad tím tak trochu i povznese a pobaví.

Mým snad vůbec nejoblíbenějším podcastem je ten od holek z jauuu, PS: to bolelo ... Jestli něco miluju, tak právě tenhle podcast! Neexistuje díl, u kterýho bych se upřímně a od srdce nezasmála. Někdy dokonce tak nahlas a moc, až lekám samu sebe. Někdy mi tečou slzy a od smíchu mě bolí břicho, ale je to báječná terapie - nejen na zlomený srdce!

Pokud by tě podcast holek zaujal, rozhodně si poslechni i Vyhonit ďábla. Podcast o vulvách, spermatu, chlupech, traumatech, sexu, stereotypech, chtíči i fetiších. Na tenhle podcast potřebuješ ždibec odvahy, protože Zuzana s Terezií mluví o tématech, o kterých se běžně nemluví - ale mělo by! 
Rozebírají poměrně dopodrobna lidskou sexualitu a zážitky spojený s ní. Není to ale nic sprostýho. Osobně bych ho chtěla začít poslouchat víc, abych rozbila zažitý stereotypy a získala víc odvahy mluvit o věcech, který jsou pro nás naprosto přirozený. Rozhodně doporučuju - asi úplně všem. Možná by se hodilo nějaký věkový omezení, ale od holek se přiučíme nejenom my "zkušenější", tak i - a možná hlavně - ti "nepolíbení", což je jenom dobře.

MY DVĚ. Podcast od holek, který mám na celým internetu snad vůbec nejraději. Domča a Ditta jsou kamarádky, blogerky/influencerky a každá má rozhodně co předat. Mají jen pár epizod a poslední vydaly v květnu 2019, ale i tyhle starší stojí za poslechnutí. Nejde o podcast, kterej bych milovala a doporučovala ho všem na potkání, ale bavil mě a tak nějak doufám, že se holky k nahrávání ještě vrátí. 

Kdybych tady ale měla někoho, kdo medituje - nebo by rád - pak můžu doporučit podcast od Ditty, která se hodně posunula a začala nahrávat vlastní podcasty o meditaci - medittace. Začala s ním přesně ve chvíli, kdy jsem se i já napevno rozhodla, že s meditací začnu. Ráda bych se naučila techniky, který by mi mohly pomoct v každodenním životě. Se soustředěním, s efektivitou, ale třeba i se stresem. A myslím, že tyhle podcasty budou mým velkým pomocníkem. 

Podcastu od holek z A cup Of Style jsem se dloooouho vyhýbala a vůbec nevím proč?! Od prvního dílu jsem se zamilovala a poslouchala dlouhý hodiny - každej den, a když jsem náhodou nemohla, těšila jsem se jak malá, až zase budu. Holky jsou taky jedny z mála lidí, co sleduju na sociálních sítích a opravdu moc ráda! Jsou nesmírně inspirativní a strašně mě baví, jak sehraný jsou. Rozebírají všechny možný témata, který zajímají i mě. Připadám si s nima v uších jako s kamarádkama v kavárně a u jejich povídání se vždycky i nasměju. Poslouchám je nejraději během hlídání, když uspávám dítě v kočárku a díky nim pak chodím po ulicích s úsměvem na tváři. Proto Se ségrou doporučuju všema deseti!

DOLU/NAHORU by Janka Chudlíková - všem už možná dobře známej, ale stejně do tohohle článku patří. Janka je dobrá duše (alespoň tak ji vnímám), která sdílí příběhy lidí napříč obory bez ohledu na profesi, věk, pohlaví, národnost, postavení či orientaci. Zve si zajímavý hosty, mezi kterýma se objevili například i ZachyAndrea Kerestešová/RůžičkováDaniela DrtinováTereza Salte nebo Michal s Davidem (Dva tátové). Baví mě taky Janky příspěvky na instagramu, kde sdílí myšlenky primárně ohledně seberozvoje. Zajímá se o neurovědu a psychologii, takže každý téma, co otevře je smysluplný a nahlíží na něj z docela jinýho úhlu než bych třeba sama uměla. Rozhodně doporučuju si minimální její podcast poslechnout - a to úplně všem generacím!

A když už jsem u těch rozhovorů, tak nesmím zapomenout na Petra Ludwiga a jeho Deep Talks. Má je v češtině i v angličtině, takže si vyberou úplně všichni a zve si tam stejně jako Janka spoustu zajímavých hostů. Od Aničky Šulc, přes Janku ChudlíkovouIvu PazderkovouTomáše Šebka, až po Martina Muchu nebo Martina Veselovského. Petr dělá mimo jiný taky přednášky (online i offline), zabývající se prokrastinací, kritickým myšlením nebo třeba nastavením mysli. Napsal a vydal knížku "Konec prokrastinace" a teď poměrně hodně mluví o covidu (kdyby tě zajímali pohledy odborníků, který si zve nebo přímo jeho vlastní). Za mě určitě jeden z několika málo lidí, který se vyplatí sledovat.

Cukrfree Podcast je podcast nejen o životě bez cukru. Janinu sleduju už dlouho a její podcasty jsem si docela dost oblíbila. Zve si hosty, se kterýma si povídá o všem, co ji zrovna zajímá a co zajímá její sledující, ale mimo to se s nima baví taky o jídle a o jejich životních cestách. Poslední díl, co jsem si poslechla byl ten s Petrem Márou (ten mě bavil moc), ale nejvíc jsem si odnesla z dílu s Katarínou Baniariovou o ženském cyklu (doporučuju všem holkám - i klukům!) a s Petrem Šóšem o spánku. 

Po své ose - podcast, co mě ze začátku vůbec nezaujal, ale dala jsem mu šanci. Denisa Drbohlavová povídá o životě na volný noze. O tématech jako je online marketing, instagram - a všechny možný novinky/vymoženosti kolem něj, sociální sítě (obecně i o práci na nich), ale i o inspiraci nebo o prodeji vlastního produktu. Trochu mi vadí Denisy zrychlený tempo - mám raději klidnější podcasty, ale na druhou stranu tenhle alespoň odsejpá. Denisa předává poměrně zajímavý tipy/triky a zkušenosti, který se můžou lidem, zajímajících se o tohle odvětví hodit. Já ho mám jako takovou jednohubku, když nemám čas na nic delšího a rozhodně to pro mě není ztráta času.

O kousek blíž je projekt Kristýny, která si povídá s tvůrčími ženami, a jelikož jsem taky taková tvůrčí žena, ráda se čas od času inspiruju právě v tomhle podcastu. Mimo jiný doporučuju taky instagram jejího "O kousek blíž", protože vymýšlí plno zajímavých - a hlavně tvořivých - projektů, co by tě mohly bavit!

For Better Me od Aničky je podcast prolínající příběhy každodenního života. Musím se přiznat, že víc než podcasty si raději pročítám Aničky blog nebo sleduju její příspěvky na instagramu, ale několik epizod jsem slyšela a myslím, že by mohly inspirovat nejednu dívku/ženu - a třeba taky pány, to je rozhodně možný!

Na podobný bázi jsou i The Healthy Tapes od Lucky, která bude pravděpodobně víc známá z jejího instagramu a projektu #jedunavýkon. Lucka bude zajímat především ty, kteří se zajímají o sport, zdravou stravu a s tím spojenou psychiku, mindset a zvyky, ale nepovídá jenom o tom. Sama ráda cestuje, natáčí na YouTube a žije (!), takže její podcasty mají přesah hned do několika odvětví. Doporučila bych ji třeba holkám/kluků, kteří mají/měli problémy s PPP (= porucha příjmu potravy), protože si tímhle vším prošla i Lucka a možná by dokázala poradit/pomoct nebo jenom navést lepším směrem. Stejně jako u Denisy mi vadí její rychlo řeč (nevím, proč mi to tak vadí!), takže nezvládám poslouchat v kuse víc dílů, ale čas od času si ji pustím ráda - společně s jejími videi na YouTube

Kdo zná dva táty, toho potěší David Vaníček: Slyšíme se? ... Je to podcast o životě duhový rodiny. O rodičovství, o výchově, o práci - především - na volný noze, o lidech, rodinách ... Moc mě bavilo povídání s Honzou Musilem nebo s Laďkou Něrgešovou. Rozhodně doporučuju všem duhovým rodinám nebo lidem, kteří se s takovou rodinou nikdy nesetkali. A možná taky lidem, kteří pochybují o vlastní orientaci. Rodičům, co se snaží pochopit vlastní dítě a kteří mu zas tak dobře nerozumí, ale chtěli by se to naučit. 

Pro cestovatele je třeba podcast ON AIR z letiště ve spolupráci Letiště Praha s blogerkou, influencerkou a cestovatelkou Weef, kterou dost možná poznáš v návaznosti na její projekt #míňvěcívíczážitků. V každý epizodě je někdo, kdo vypráví o svých cestách a životě. Od fotografů, blogerů či blogerek, až po cestovatele tělem i duší, podnikatele a herce. 

Podcast z letiště mě baví, ale ještě o něco raději mám Nastav dUŠI. Weef tu mluví o životě, mateřství, práci na volný noze a zve si hosty, kteří na oplátku povídají o té jejich práci, o jejich životě a o jejich každodenních radostech i strastech. Weef se moc hezky poslouchá a například díl s Josefem Formánkem - o alkoholismu, léčebně, životě i manželství ... se Simonou Lazzari - o práci duly, laktační poradkyně a o novopečených maminkách ... nebo s jejím manželem Martinem - o porodu, ty mě bavili neskutečně!

Pro cestovatele a dobrodruhy nesmím opomenout mojí milovanou rodinku the SIKLS, kterou sleduju už roky a asi nikdy mě nepřestane bavit! Miluju jejich fotkyvidea a zážitky z cest. Ráda se u nich inspiruju a díky nim jsem se nenechala strhnout stereotypem o nudný rodině, která s dětmi přijde o zážitky. Naopak. Myslím si, že s dětma začíná to pravý dobrodrůžo!

Jaký si to uděláš? - to je Kate Rezková, kterou budeš znát ve spojitosti s jejím blogem nebo knížkama "Sama sobě majákem" a "Pocitáty". Kate mám moc ráda a baví mě její obsah, ale s podcastem jsem dlouho otálela. Každopádně mě moc baví. Některý epizody mě bavily míň, některý víc, ale jen hodně málo podcastů mě chytne tak, že hltám každej díl. Rozhodně doporučuju, zvlášť ne tak úplně sebevědomím holkám (dost možná i klukům), a lidem, co se snaží pochopit ostatní - i sami sebe. Kate má příjemnej hlas a hezky se poslouchá. Za sebe doporučuju třeba epizodu o vydání knihy samonákladem (to je ale zkrátka moje téma), a nebo povídání s Honzou - přítelem - o tom, jak si to ve vztahu udržet hezký.

Předpokládám, že projekt #zanormálníholky ti nemusím představovat. Ale co podcast Follow Your Magic? Nahrává ho zakladatelka projektu - Kristýna Dolejšová a i když jsem ze začátku do podcastu zas tak nechtěla, byla jsem moc mile překvapená. Mám ho ráda a zpříjemňuje mi pochmurný dny. Určitě doporučuju poslechnout, alespoň některou z epizod! Christie má rozhodně co předat. Nám všem. Ženám.

Nikolásky od Shopaholic Nicol jsou víceméně na úplným začátku, ale pokud tě Nikča baví nebo tě baví to prostředí kamarádek, co si povídají a rozebírají společně různý témata - navíc je to příjemný do uší, pak by se ti tenhle typ podcastu mohl zamlouvat.

Podobnej typ podcastu - speciálně pro slovenský posluchače, ale asi spíš pro posluchačky - je NA GAUČI s Nasklee. Slyšela jsem zhruba 2 epizody, ale byly mi moc sympatický - včetně Petry, která ho vede. 

A kdo by toužil vyloženě po přátelským povídání dvou kamarádek, tak doporučím všema deseti Sarkastický kafe od Mariany Prachařový a Hell Navrátilový. Jejich podcast je velká sranda. Rozebírají všechny možný i nemožný holčičí témata, takže si s nima nebudeš připadat sama - nikdy!

Podcast, kterej jsem objevila teprve nedávno, ale okamžitě si ho zamilovala je ten od Terezy Ramby (nevím, jestli skloňuju správně) - Do duší. Kvůli rolím, ve kterých jsem Terezu vídala jsem nabyla dojmu, že to nebude zas tak sympatická bytost, ale pane jo! To je tak neskutečná a mimořádně vtipná žena! Poměrně často nahrává se svým mužem Matyášem, ale zve si i hosty. Extrémně jsem se pobavila u povídání s Dagmar Havlovou. S další bytostí, která si mě získala víc než kdy dřív. 

Blíž sobě. Podcast o minerálech, krystalech, přírodě, spiritualitě a magii. Je to zase něco trochu netradičního, ale mám moc ráda Barču, která epizody nahrává - i její hlas, takže si ho vždy moc ráda poslechnu.

A teď tu mám něco pro milovníky knížek. Knižní pitevna je podcast od Lucie Zelinkový a Karolíny Meixnerový. Od holek, co se věnujou knihám. Na tomhle podcastu jsem si doslova ujížděla, takže kvalita zaručena a slibuju, že rozhodně pohladí tvou knihomolskou dušičku.
Jejich společný epizody jsou převážně o knižních novinkách nebo o knihách na různý témata - buď mluví o určitých žánrech nebo o vybraných autorech a podobně. Zatímco epizody, který nahrává Karolína jsou vhodný třeba pro maturanty, protože v nich rozebírá knihy a autory z dřívějších let. A musím říct, že kdyby tenhle podcast existoval v dobách, kdy jsem ještě studovala na střední, byl by mi hodně ku prospěchu!

Koho by zajímal kratší formát, pak můžu doporučit 15 minut o knihách s Lucií Zelinkovou nejen o ženách v literatuře, ale taky o nových/připravovaných knihách i o dění na literární scéně. 

Dalším knižním podcastem jsou třeba Knihovory s Marky. Ty já zas tak často neposlouchám, protože trávím čas raději s Luckou/Karolínou (čistě moje osobní preference - jak si na někoho zvyknu, nerada ho měním), ale chtěla bych dát Marky do budoucna ještě šanci! 

Průvodce světem knih a podcast o knihách s těma, co milují knihy - to je Knižní klub. Zvlášť, pokud už ses nabažil/a ženských, tenhle by ti mohl udělat radost. Vede ho totiž Radek.

No a pokud nemáš knížek ještě dost, ráda bych ti nabídla i podcast od Knihy Dobrovský. Mají různý typy epizod. Například rozhovory s autory nebo třeba povídání s Kateřinou a Katkou - k tomu jsem nebyla ze začátku otevřená, holky mě nějakým záhadným způsobem iritovaly (kdo ví, proč), ale nakonec jsem si zvykla a jejich díly si poměrně oblíbila. Díky nim jsem narazila na spoustu knížek, který jsem si zapsala na seznam přání, takže pokud nevíš, co číst, mohl by se ti jejich podcast hodit. Knihy Dobrovský mají taky formát epizod pojatých jako předčítání, takže když nevíš, jestli si danou knihu pořídit, můžeš si poslechnout čtení z ní a rozhodnout se, jestli se ti líbí nebo ne. 

Co mě osobně baví je Audiokniha roku. Pokud tě zajímá průběh natáčení audioknih, pak tenhle podcast stojí za to. Posluchač se dostane pod pokličku těcm nejlepším z nejlepších. 

DVTV známe určitě všichni, ale víme, že je můžeme pouze poslouchat? Mně osobně u DVTV baví víc ten klasickej formát - s videem, ale asi jenom proto, že jsem na něj zvyklá a zkrátka mi k DVTV patří.

Jestli tě baví sledovat události z celýho světa nebo chceš zkrátka jen vědět, co se kde šustne, rozhodně by ti neměl uniknout Podcast Vinohradská 12. Je to zpravodajský podcast Českého rozhlasu, které si čas od času poslechnu, když si v nějaký aktuální situaci nejsem jistá - nevím, která bije. Ale upřímně nejsem ten typ, co by si četl zpravodajství, takže tohle poslouchám jen opravdu výjimečně. 

Když už jsem u Českého rozhlasu, ráda bych zmínila taky zajímavý povídání Diagnóza F, což je pořad primárně o duševních nemocech s psychology, psychiatry a psychoterapeuty.

České podsvětí s Josefem Klímou a Adamem Miklicou o zločinu divokých devadesátek. Tahle podcastová krimisérie od Seznamu Zpráv je třeba o orlických vraždách, Jiřím Kájínkovi a dalších případech, který nám jsou v několika epizodách představený. 

V návaznosti na krimi případy zmíním i krátkou sérii Pohřešovaná, ze který mi běhá mráz po zádech. Čtrnáctiletá Ivana Košková se v roce 1997 beze stopy ztratila, když se na kole vydala z jedné vesnice do druhý od rodičů za svou tetou. Od tý doby je pohřešovaná a nikdo nic neví ... Je to hrozivý, že? Dokumentarista Petr Hátle otevírá jeden z nejzáhadnějších případů a my se s ním tak dostáváme do mrazivýho případu, kterej za sebou zanechává jednu neznámou za druhou.

Taky mě poměrně baví Svatebky. Je to série, která sleduje 5 holek při přípravách na jejich svatbu. Každá z budoucích nevěst má úplně jiný představy a očekávání, takže je zajímavý se dostat mezi ně.

Pro fotografy, ilustrátory, grafiky, designery, krejčí, výrobce čehokoli a všechny další kreativní tvory můžu doporučit ještě Vaše jméno je vaše značka - nejen o kreativním podnikání. Je to moc hezky zpracovanej podcast a rozhodně má co předat. Ráda ho poslouchám a ráda si z něj i sem tam něco odnesu.


K uplynulýmu roku byly tohle všechno podcasty, který mě nějak oslovily. Je jich teda požehnaně! A to jsem jich několik ani nezmiňovala, abych měla co do článku na příští rok. Na druhou stranu si z tohohle seznamu může vybrat úplně každej - doufám. 

PS: velká spousta podcastů (i z mýho seznamu) je k poslechu i s videem na YouTube, takže pokud tě forma audio nahrávek nebere, zkus pohledat a třeba najdeš ten svůj taky tam! 

Dej mi vědět, jestli podcasty posloucháš a pokud jo, tak jaký - a jaký tě třeba zaujaly u mě?
Děkuju a budu se těšit v dalším článku.






Komentáře

  1. Super článek, zrovna jeden podcast poslouchám - Ženám od Markét a Anetky. Jinak mám taky ráda podcasty od holek z A Cup of Style nebo podcast Girls to Girls od Teri a Heri:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :)
      "Ženám" mám na seznamu a "Girls to Girls" jsem slyšela zatím jen jeden díl, ale taky o něm vím a doufám, že se k němu dřív nebo později dostanu!

      Vymazat
  2. Týjo, je jich opravdu spousta! Miško, super výběr, určitě si nějaké jména opíšu a vyzkouším. Já na chuť podcastům ještě úplně nepřišla, ale jsou super, když se jdu sama projít a nechci poslouchat písničky :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je jich velká spousta :D asi jsem se musela zbláznit :D ale přeci jen ... rok je dlouhý a já v tomhle směru ráda objevuju. Navíc jsem částečně chůva, takže jsem si dlouhé procházky s kočárky zkracovala s podcasty v uších, stejně jako dlouhé cesty mhd do práce i z práce.

      Pokud tě alespoň nějaký z toho mého nekonečného seznamu osloví, budu ráda! :)

      Vymazat
  3. Páááni, to je vyčerpávající seznam... některé mě zaujaly, musím na ně mrknout (poslechnout si je :D).

    Ela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha :D to je pravda. Ale na druhou stranu jsou všechny mé oblíbené podcasty z loňska na jednom místě :D

      Určitě je zkus!

      Vymazat

Okomentovat

Form for Contact Page (Do not remove)