Česko

jak najít #vícečasunačtení?


Víš, že je dneska (31. srpna) nejenom poslední srpnový den, ale taky (hlavně!) #DenNepřečtenýchKnih? K téhle příležitosti jsem si pro tebe připravila inspiraci s tipy, které ti pomůžou najít #VíceČasuNaČtení nebo tě zkrátka a jednoduše donutí číst - víc! 

Ano knížce, ne sociálním sítím 

Pravidlo číslo 1. Bez debat. 
Na sociálních sítích je jednoduchý zůstat o něco - o dost - dýl, než máme v plánu, takže je někdy lepší na ně nechodit vůbec. Sama na sobě vidím, o kolik víc stran přečtu, když vynechám nedůležitý čumění do telefonu.

Rituál(y) k nezaplacení

Rituály patří do života a zvlášť ty, který pomáhají jeho kvalitu zlepšit. A protože je vědecky dokázaný, že je čtení v životě fakt třeba, neměli bychom ho v našich každodenních rituálech vynechávat. Mně například hodně dobře fungovalo, když jsem ráno po probuzení sáhla po knížce, namísto po telefonu a když jsem u ní taky usínala. Nejenom, že jsem se po ránu cítila o něco líp, ale taky se mi zlepšila kvalita spánku - a u mě je co říct! Stačí skutečně pár minut a výsledky jsou k nezaplacení. Doporučuje 11 z 10 knihoholek.


Na místě (ne)záleží

Upřímně mám hrozně ráda období, kdy mě čtení skutečně baví a naplňuje. Jsou to období, kdy tahám knížku všude s sebou a čas na čtení mi skoro ani nestačí. Čtu v mhd a i kdyby kolem mě padaly bomby, neodtrhnu se. Čtu ve frontě v obchodech, ale i na zastávkách. Čtu v posteli, na procházce a klidně i u vaření! Kdybych mohla, vezmu knížku s sebou do sprchy a čtu i při sprchování. 
Tohle je ten nejlepší příklad toho, že když tě čtení baví, je ti úplně jedno za jakých podmínek čteš, protože se dokážeš ponořit hluboko do světa, kterej ti autor knížky naservíruje. A taky je to super příklad toho, že můžeš číst úplně kdekoliv, takže pokud tvrdíš, že nemáš čas, zamysli se, jestli si raději na telefonu nechceš cestu metrem zpříjemnit jinak.


Měj knížku vždycky po ruce

Nikdy nevíš, kdy na někoho budeš muset čekat a přesně v takových chvílích je důležitý sáhnout spíš po knížce než po telefonu. Já s sebou nosím knížku úplně kamkoliv, abych měla jistotu, že když se zaseknu ve vlaku nebo nepojede autobus, budu mít vždycky po čem sáhnout a nebudu plýtvat časem na instagram stories.


Vnímej knížky jinak 

Někdy se ale stane, že knížku po ruce nemáme a ona by se zrovna tolik hodila. Jindy se zase do otáčení stránek nemůžeme dokopat, a přesně pro tyhle účely (a mnohý další) vznikly audioknížky. Já je poslouchám nejraději před spaním, ale jsou skvělým pomocníkem, když bojujeme s časem. Audioknížky můžeš čerpat prakticky kdekoli a kdykoli, což ti přidá nějakých pár stránek navíc.


Pamatuj, že čtení není soutěž

Pravidlo, který doufám nemusím zase tolik připomínat, ale bojuju s ním taky, takže pro jistotu. Čtení není soutěž a to, že přečteme o několik knížek míň jak loni z nás horšího člověka neudělá. Důležitý je číst, co nás baví a kolik toho zvládneme. Na počtu přečtených knih a nebo stránek přece ani trochu nezáleží.


#DenNepřečtenýchKnih aneb 
které knížky mi aktuálně leží na nočním stolku? 

Nebudu lhát. Letos mě čtení tolik nebere - a nevím proč. Miluju poslouchat audioknížky před spaním, miluju knižní podcasty a povídání o knížkách a miluju youtube videa, kde se kochám krásnýma obálkama a nechávám si vyprávět, co který můj oblíbený knihomol teď zrovna čte. Ale já? Jako bych úplně ztratila chuť a dost možná je to tím, že mi na nočním stolku leží nedočtený knížky, který mě zase tolik neba.
Já vím. Měla bych je odsunout a sáhnout po nich, až budu mít zase potřebu, ale já si od nich dávala tak velkou pauzu, že už to nejde. A přitom těm knížkám ale vůbec nic není!

Šlehačková oblaka - Tereza Salte

Po knížce Deset let se ségrou jsem měla chuť na další blogerkovskou knížku ze života, a protože mě Terka baví už spoustu let, sáhla jsem právě po ní. Je moc hezká, líbí se mi. Ale zrovna se trefila citlivou kapitolou do citlivý kapitoly v mým vlastním životě, a tak jsem ji odložila.

Paganiniho smlouva - Lars Kepler

Já tak miluju Larse Keplera a jeho (jejich) knížky, jenže Paganiniho smlouva mě skoro až nudí. Ne, že by byla špatná, to ne. Ale nesedla mi tématem. Louskám ji už několik měsíců - vždycky po pár stránkách. Jednou za čas se hecnu a přečtu skoro stovku na posezení, ale ta knížka ne a ne skončit!
V den vydání článku mám konečně dočteno!


Strašidelná vagina - Carlton Mellick III

Ať se přihlásí ten, kdo nečekal, že se tady někdy budu zmiňovat o takovýhle knížce! Upřímně? Ani já to nečekala a to jsem přelouskala Padesát odstínů šedi (i když jsem měla co dělat - jsem docela perverzák v tom nejmilejším slova smyslu a pro dvojsmysl nejdu daleko, ale tohle mě spíš nebavilo, než že bych to nezvládala obsahově). 
Co se týče Strašidelný vaginy, tak si počkej spíš na recenzi, která se objeví na konci roku u mě na blogu. Sama jsem zvědavá, kam mě autor zavede, protože zatím nevím, jestli se smát nebo si mlátit mobil o hlavu (čtu ji v pdf verzi).


Zvláštní, ale pravdivé - John Searles

Tuhle knížku mám rozečtenou teprve pár dní, ale moc jsem se na její obsah těšila po nastínění anotace! Zatím je o 27 letém (snad si pamatuju správně) klukovi, který žije se svou otravnou a extrémně protivnou mámou. Před téměř 5 lety mu zemřel bratr, kterého jejich máma vždycky upřednostňovala a do teď se s jeho smrtí nevypořádala. Co se stane, když se na prahu jejich dveří objeví bývalá přítelkyně zemřelého? 
Zatím jsem na nějaké 44 straně a musím říct, že se nemůžu dočkat, až zjistím víc! 


jak strávíš #dennepřečtenýchknih?
kde bereš #vícečasunačtení?





Komentáře

  1. Vůbec jsem netušila, že byl takovýhle den :) Článek je pro mě hodně inspirující, leží mi totiž na stolku tři knížky už od minulého roku, kdy jsem si mimochodem objednala asi 10 anglických knih, na které se strašně těším, ale prostě... nedokopala jsem se :D Je toho tolik a bohužel jsem ten typ člověka, co prostě vezme mobil do ruky než knížku. Štve mě to a budu se to snažit změnit:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak na příští rok si ho už rovnou můžeš zapsat do kalendáře! :D <3
      To mám ohromnou radost, děkuju! Naprosto ti rozumím, měla jsem to teď tak dlouho taky a ještě s tím občas bojuju :D Ale s těma anglickýma knížkama tě obdivuju! To chce kuráž :D Určitě to půjde :) Chce to začít pozvolna a udělat si z toho rutinu. To pomáhá :)

      Vymazat

Okomentovat

Form for Contact Page (Do not remove)