Česko

všechno to, co miluju na Vánocích • 2018

 vůni cukroví - mlsání i uždibování 
❆ bramborovej salát od maminky 
 lososa místo kapra 
 křupavý krutonky v polívce 
 svíčky - barevný a voňavý 
 knížky a čas na čtení 
 vánoční motivy - klidně i ty kýčovitý 
❆ teplý ponožky na zmrzlý nožky 
❆ deku a polštářky všude kolem 
❆ péřovou duchnu od babičky 
❆ kakao a horký, voňavý čaje 
❆ jinovatku na oknech - jinovatku kdekoli 
❆ pomeranče ❆ 
❆ mandarinky ❆ 
❆ hřebíček a skořici 
❆ vánoční filmy - hraný i ty pohádkový - hlavně ty pohádkový 
❆ rodinný setkání 
❆ dlouhý noci a klidný rána - žádná škola a ideálně ani práce 
❆ atmosféru - slovy nejde popsat 
❆ dárky - ty upřímný - symbolický - ze srdce od srdce 
❆ radost z radosti druhých 
❆ nápady - všechen ten čas, atmosféra, pocity = spousta inspirace 
❆ opečený jabka - se skořicí a medem 
❆ kaše na tisíc způsobů - ty na sladko, který zahřejou, zasytí a zlepší den 
❆ muchlací šály, upletený s láskou mojí mamky 
❆ teploučký čepiče 
❆ rukavice 
❆ sníh a zasněžený kopce, stromy, domy - všechno - hlavně, když křupe pod nohama a třpytí se 
❆ oheň - miluju krb a praskající dřevo v něm 
❆ vůni dřeva - vůni větviček 
❆ ptačí budky a ptáčky v nich 
❆ chumlací svetry 
❆ vytahaný roláky ❆ 
❆ vánoční hudbu - koledy - texty zahraniční i ty český 
❆ tradice 
❆ ozdoby, světýlka a betlémy - ty nejobyčejnější, nejjednodušší a nejklasičtější, jaký jsou 
❆ Ježíška - ale taky soby, sáně a jejich kouzla 
❆ zvonečky 
❆ trhy 
❆ sněhuláky, iglú, sněhový koule a !rampouchy! - pane bože, jak já miluju rampouchy 
❆ sněhový vločky - dodneška je zkoumám a nerozumim tomu, jak může být každá jedinečná 
❆ sváteční večeře - u stolu se jako rodina scházíme jen o vánocích - vážím si toho 
❆ domácí vánočku - upletenou nebo klidně i tu popletenou 
Jelikož jsme si z předvánočního období udělali jedno z nejuspěchanějších vůbec, opomenula jsem všechen ten shon a fronty. Uvařila jsem si mátovej - můj oblíbenej - čaj do plecháčku, zhasla světlo a zapálila svíčky, zabalila nohy do deky, oloupala mandarinku - hned několik - a hlavou nechala poletovat - jako sněhový vločky za oknem - všechno to hezký. Všechno to, co miluju na vánočním čase. Všechno to, co miluju na Vánocích. 
Zabruslila jsem i do dětství, kde jsem s kamarády sáňkovala na kopcích, z kterých jsme jezdívali dokonce i po zadku, když nebyly sáňky a domu se vraceli s mokrýma flekama na kombinézách, sněhem v ponožkách a s omrzlýma, červenýma - mrazem políbenýma - kolečkama na tvářích. Vzpomněla jsem si na to, jak jsme stavěli sněhuláky nebo iglú, uvnitř kterých jsme se schovávali před eskymáky a "vařili" v nich polívky z ledu. Jak jsme cestou ze školy trhali rampouchy a ocucávali je na tajňačku, aby na to mámy nepřišly. Vzpomněla jsem si i na ty cesty do škol nebo tělocviky, kdy nám holkám kluci házeli sněhový koule do kapuce, aby nám sníh máčel vlasy - a taky je bavilo nás zlobit a nás zas po nich křičet. Vzpomněla jsem si, jak mě děda vozil na saních. Jezdil se mnou z toho největšího kopce, i přesto, že jsem měla strach, a pak dole brzdil, div neztratil boty. Nebo jak mě učil bruslit. Vždycky jsem pak fňukala, že mě bolí nožky a že mám prsty celý zmrzlý. Ale milovala jsem to. A děda to jistojistě ví. Vzpomněla jsem si na všechny ty lyžarský pobyty, kterých jsem byla součástí a nebo na to, jak jsme každoročně s rodiči a jejich kamarády cestovali za hromadou sněhu do hor. V těch horách byly koně, nádherný panorámata a vysoký kopce. Občas tam bylo dokonce i tolik sněhu, že jsem zapadala téměř po pas. A byl tam taky pes. Pamatuju, když byl ještě štěně a další rok by nás už všechny klidně porazil, kdyby chtěl. Obsluha nás měla ráda a tak nám dětem nandavala po večeři o kopeček zmrzliny navíc. Vzpomněla jsem taky na to, jak jsem věřila na Ježíška a jak jsme se s tátou před Ježíškem schovávali. Abychom ho nevyplašili a on neuletěl. Vzpomněla jsem taky na Vánoce, kdy jsem rodičům dala víkendovej pobyt a nebo, jak se mamka radovala z lístku na koncert. Vzpomněla jsem na všechny návštěvy u prarodičů a na všechny ty úsměvy, když jsme někdo našli pod stromečkem to, co jsme si nejvíc přáli. Nebo na první Vánoce s Panem Králíkem. Na to, jak jsem mu rozbalovala dárky, protože to sám nedokázal - chudák tomu do teď nerozumí.


A protože je dneska 24.12.2018, tak vám všem - čtenářům i náhodným bludičkám - přeju ty nejkrásnější Vánoce. Ať najdete pod stromečkem, co jste si přáli, ale hlavně ať nezapomínáte, o čem ten vánoční čas doopravdy je. Že není o množství dárků, ale o lásce. O lásce, pokoře, pochopení a úctě. O štěstí, který máme jeden v druhým. O radosti z druhých. O úsměvech, co si vzájemně věnujeme u prostřených stolů. O rodině a přátelých. O klidu a pohodě. O odpočinku. O mandarinkách, pomerančích, cukroví, skořici, hřebíčku a bramborovým salátu. O vánočce, která  plete nás a ne my jí. O splněných přáních - ne těch materiálních. Ale o těch, co se plní při pohledu ke hvězdám. O kouzlu. Protože Vánoce kouzelný jsou!

A co ty miluješ na vánocích? Upřímně a nejvíc.

Komentáře

  1. Krásný článek, vnímám Vánoce stejně jako ty :) jen bych vynechala toho lososa místo kapra, kapr je kapr! :D

    OdpovědětVymazat
  2. děkuju :) haha, my máme lososa kvůli tátovi a jeho lenosti vybírat kosti :D něco na tom bude, ale je fakt, že kapr je kapr! :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Form for Contact Page (Do not remove)