Česko

knižní přečteno • 2019

Další rok za náma a před náma můj milovanej článek o knížkách. O těch, co jsem přečetla v roce 2019, kdy jsem dala sama sobě výzvu - přečíst jich alespoň 25. Musím říct, že jsem ze začátku četla doopravdy hodně a chvíli to vypadalo, že výzvu splním už v polovině roku, jenže kvůli škole a práci jsem se musela mnohdy čtení vzdát. Priority. Nakonec jsem čtení doháněla, ale nedohnala. Nebyla upřímně už ani chuť a já tak nerada nutím samu sebe něco dělat jenom proto, že musím nebo, že jsem si to slíbila. Takže za loňskej rok jsem jich zvládla přečíst "jenom" 16, což je o jednu míň než rok předtím - celkem ironie s tou mou knižní výzvou - hah. Ale na mou obhajobu mám ještě 2 rozečtené, protože jsou knížky, které čtu jen občas - když mám s kým - a u kterých si na jejich dočtení mileráda počkám. Takže, když to vezmu kolem a kolem - jsem o jednu knížku v plusu. Tak se na to musí!
⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

Anita Moorjani - musela jsem zemřít

Knížku jsem rozečetla už v roce 2018, jenže jsem ji nedokázala dočíst. Začátek mě celkem bavil, jelikož se jednalo zase o něco trochu jinýho než jsem byla zvyklá číst - původem indická autorka vypráví o tom, jak se s rodiči přestěhovala do Hongkongu, kde doopravdy začala pociťovat, jak jiná oproti své rodině i vrstevníkům je a jak kvůli svým svobodným rozhodnutím musela hodně "bojovat". Nakonec onemocněla a právě - hlavně o tom - knížka je. Anita popisuje zážitek blízký smrti, což je za mě hodně zajímavý téma, o kterým bych si do budoucna ještě ráda něco přečetla.
Bohužel se příběh zamotával a nikam neposouval, což už bylo unavující. Pokud ovšem máte rádi - nebo se minimálně zajímáte - o duchovno a potřebujete dodat v životě kuráž, pak po téhle knížce zkuste sáhnout a třeba ji jen prolistujte a zastavte se, kde vám to bude připadat zajímavý. 

⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

ADAM SILVERA - OBA NA KONCI ZEMŘOU

Od knížky jsem čekala malinko víc, ale stejně mě bavila od začátku do konce. Je příjemně napsaná, děj utíká a očekávání konce se stupňuje, až najednou u konce jste, pláčete a chcete, aby to nikdy neskončilo. Oba hlavní hrdiny jsem si zamilovala. Každý je jiný, ale oba mají něco, čím si čtenáře získají. A nápad s názvem "Oba na konci zemřou" mi přijde naprosto geniální, i když ho spousta lidí odsuzuje. Navíc mě bavily odkazy, které se mísí s realitou (instagramové účty hlavních hrdinů atd,...) - jen tak ze zvědavosti jsem si je hledala a opravdu je našla. To mě potěšilo, i když je to vlastně úplná blbina. Knížku jsem půjčila kamarádce a ta byla nadšená. Konec obrečela a od příběhu se nemohla odtrhnout. Sdílela jsem ji i na instagramu, kde sklidila úspěch a nenechala oko suché. Takže s čistým svědomím doporučuju dál!
⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

STEPHEN KING - ŘBITOV ZVIŘÁTEK

Na to, jak Kinga miluju mě tahle knížka zas tak neoslnila. Nevadí mi dlouhý pasáže - popisování detailů, co lidem dost často vadí. Spíš naopak. Píšu stejně a mám to v knížkách ráda, ale trochu mi vadilo, že jsem se moc nebála. Občas přišlo pár zvratů, kdy se mi udělalo dokonce i fyzicky zle (mám hodně bujnou představivost a dokážu se až nesmyslně silně vcítit do děje, lidí, situací,...), ale jinak se děj tak nějak táhl a nic moc se v něm neudálo. Naopak mě mile překvapilo filmové zpracování. Možná jsem od knížky měla větší očekávání (většinu jsem přečetla před tím než jsem viděla film, jen ten konec jsem dočetla až po něm - viděla jsem jak ten z roku 1989, tak ten z roku 2019), jelikož nápad je to super. 
⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

THOMAS BREZINA - ŠÍLENĚ DIVOCÍ ANDÍLCI: ANDĚLÉ TANČÍ VŽDYCKY S LEHKOSTÍ

Mám ráda knížky pro "teen", ale tahle se mi úplně netrefila do vkusu. Byla milá, hezky se četla a děj neurazil, ale bohužel ani nenatchl. Z recenzí, co jsem četla jsem přirozeně čekala víc. Příběh spadá do série "Šíleně divocí andílci", takže zkusím sáhnout po další a třeba ještě změním názor. Ovšem jako četba pro mladý holky můžu doporučit. Opět se tu objevuje duchovno, což mi přišlo skvělý pro její cílovku, do který já se bohužel už neřadím.
⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

PETR LUDWIG - KONEC PROKRASTINACE

Knížka se četla hezky, rychle a budu se k ní ráda vracet. Našla jsem v ní několik zajímavých pouček, kterých bych se ráda do budoucna držela - a taky, že budu. Zároveň mě i namotivovala a posunula vpřed. Rozhodně doporučuju v ní minimálně občas zalistovat jako to dělám já. Dodává mi motivaci a pomáhá hledat správnou cestu. Jak tu životní, tak tu pracovní - ono to jde všechno ruku v ruce.
⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

JAN PROCHÁZKA - UCHO

Doba, která mě díky bohu nepotkala a do které se nedokážu nikdy na 100% vžít. Zároveň doba, ze který je mi nepříjemno. Nejde úplně o knížku, kterou bych vyhledávala (jsem jednoduše na tu novodobou literaturu a klasiky jiných žánrů), ale četla se dobře. Rychle, díky krátkým kapitolkám a spoustě dialogů. Film jsem ale ocenila víc.
⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

JAN TOMEŠ - TRNY V ČASE

Dlouho se mi nestalo, abych si z knížky vypisovala věty (moudra, myšlenky), které mě oslovily. Tématem mi byla hodně blízko. Četla jsem ji v Amsterdamu, kde hlavní hrdinové byli taky (což jsem předtím nevěděla a v Amsterdamu byla trochu zaskočená, že jsem si na cestu vybrala zrovna tu - českou s Amsterdamskou linkou) a vnímali ho hodně podobně jako my :D :). Možná i tím mi byla bližší. Příběh nejen o filosofii - plynul a ke konci jsme se dočkali i nečekaných zvratů, což se mi líbilo. Navíc, co se týká slečny "Karol", tak je mi ve spoustě ohledech dost podobná a tím pádem jsem se s ní i skvěle dokázala sžít. Mimochodem: obálka je nádherná! Doufám, že tohle není první a zároveň poslední autorův počin.
Kdyby neexistoval Bůh, museli bychom si ho vymyslet.
⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

ESTER GEISLEROVÁ, JOSEFINA BAKOŠOVÁ - TERAPIE SDÍLENÍM 

Knížku jsem přečetla během 20 minut :D Samozřejmě to není žádná obohacující literatura, ale s tímhle si ji taky každý musí pořizovat. Pro někoho škoda papíru, ale věřím, že pro někoho zase pomocná ruka, protože mnohdy zažíváme obyčejný, trpný nebo nepříjemný situace, u kterých si připadáme sami. Jenže nikdy nejsme. A myslím, že pro tyhle lidi je tu tahle knížka. Pro lidi, kteří berou život až moc vážně. Pro lidi, co se chtějí jen tak zasmát obyčejným životním situacím, ve kterých nejsme sami. 
Za původní cenu bych ji nekoupila, ale z druhé ruky mne potěšila. Kupovala jsem ji jako dárek pro kamarádku, s kterou si často konverzace od Josefiny a Ester posíláme a dost často se v nich i samy nacházíme. Takže za mě jedna rada. Neberte ji tak moc vážně a povzneste se nad ni.
⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

LARS KEPLER - HYPNOTIZÉER

Manželé Alexandra a Alexander opět nezklamali! Když už to vypadá, že by mohl příběh skončit, rozvine se nová zápletka, změní se souvislosti a kniha se tak znovu vydává po napínavý cestě k jejímu rozhřešení. Styl autorů mě baví a miluju všechny jejich postavy. Ať už kladný, tak i ty záporný. Každá z nich má něco do sebe a občas žasnu nad jejich životními příběhy - a cením autory, že dokážou vymýšlet nový - ne - obyčejný životopisy. Za mě zas a znovu napínavý čtení, který je naprosto ideální do chladných zimních večerů, ale i do letních bouřkových nocí.
⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

AUSTIN KLEON - KRAĎ JAKO UMĚLEC

Stejně jako u "Konec prokrastinace" miluju to zpracování. Jsem vizuální typ a tyhle knížky mě vážně baví. Jako člověk, co se do budoucna živit uměním chce a umění studoval jsem nadšená. Samozřejmě vám obsah nepředá moudro světa, ale nenásilnou a mnohdy humornou formou dokáže zprostředkovat a předat myšlenky, které dají víc než 200 stran A4 odborného textu. Autor dal dohromady několik obyčejných rad ze života, která by (alespoň nám začínajícím) umělcům mohla podat pomocnou ruku :) A já jsem pro. Rozhodně se k jejímu obsahu budu vracet. Ráda.
Piš o tom, co znáš máš rád.
⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

AUSTIN KLEON - UKAŽ, CO DĚLÁŠ!

Další skvělá knížka od Austina. První knížka "Kraď jako umělec" se mi líbila o něco víc, ale i tak jsem se zasmála a uvědomila si pár věcí, o které se chci do budoucna více zajímat. Jsem ráda, že tvůrci jako Austin jsou a dělají, co je baví :)
⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

BARBARA ANN KIPFER - 14,000 THINGS TO BE HAPPY ABOUT

Mám ji v angličtině - už několik let - a občas ji otevřu, abych si zlepšila náladu nebo si připomněla všední maličkosti, který jsou v životě důležitý a hezký. Nikdy nezklame a všem ji můžu s klidným svědomím doporučit! ♡
⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

STEPHEN KING - TO

Do "It" jsem se bohužel nemohla začíst. Knížka na mě byla až moc dlouhá - a to mi jinak dlouhý - předlouhlý pasáže nevadí. Místy byla vážně skvělá, až jsem skoro musela číst skrz prsty, jak jsem se bála, ale místy jsem se nemohla dostat přes obyčejných pár stránek. Možná jsem si tohle způsobila sama - neudělala jsem si atmosféru a četla knížku na cestách (v metru, v tramvaji, v mhd, v buse na cestě domu), takže mě mnohdy kdeco rušilo, ale stejně jsou mi v tomhle případě sympatičtější spíš - bohužel.
⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

JOSEF FORMÁNEK - ÚSMĚVY SMUTNÝCH MUŽŮ

Na filmu jsem byla v kině a odcházela jsem z něj úplně vykulená. Byla jsem ráda, že se v Česku čas od času natočí i koukatelný filmy, a že šíří i nějakou jinou - důležitější - message než jen tu, že ženská po 40 si může najít chlapa. Zkrátka a dobře - byla jsem mile překvapená a kdybych pila alkohol, už bych se ho pravděpodobně nedotkla. A protože jsem svýmu tátovi chtěla k narozeninám koupit nějakou knížku, která by ho mohla zaujmout, vybrala jsem právě tuhle. Film jsem mu doporučovala nesčetněkrát a knížku si přečetl hned. Líbila se mu a byl otřesenej z toho, jak drsně je podána - asi díky bohu za to, protože možná někomu může pomoct otevřít oči. 
⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

MICHAEL TŘEŠTÍK - JEN ABY, ŘEKLA MOJE ŽENA

Tuhle jsem si přála pod stromeček, protože po ní moje srdce prahlo pěknou řádku měsíců a ona pod tím stromečkem vážně byla! Začala jsem ji číst hned druhý den po Vánocích a byla okamžitě natěšená, až ji znova otevřu. Rodinu Třeštíků miluju a pan Michael je vážně ... týpek (!). 
Knížka "Jen aby, řekla moje žena" je ve skutečnosti soubor facebookových statusů, kterýma pan Třeštík obohacuje společnost už několik let a vždycky, ale úplně vždycky mě dokáže tak pobavit, až mu tenhle jeho vyprávěcí dar tiše - nahlas - závidím.
Moje žena má ráda lidi a nemá ráda, když se o komkoli špatně mluví.
Když o někom řeknu, že je debil, zakroutí hlavou a řekne: "No, on je takovej svůj."
Zatím to takhle řekla o všech debilech, co na ně kdy přišla řeč.
Teď spolu kouříme na terase a říkám, že si koupím barvy a štětce a budu malovat.
Zakroutila hlavou: "No, ty seš takovej svůj," řekla.
⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

ENRICO PASSONI, TOMMASO VIDUS ROSIN - ATLAS BUDOUCNOSTI - OBJEVTE SVĚT ZÍTŘKA

Dětská knížka, kterou jsem kupovala dětem k Vánocům. Zaujala mě svým tématem a především ilustracemi. Miluju dětský knížky a čím dál tím víc cením všechny knížky pro děti, které se zabývají moderními tématy jako jsou technologie, internety, ale i ty naše klasické - komplikované - lidské vztahy. Tahle knížka ukazuje svět v roce 2050 a my jí v našich 20 letech četli, smáli se nad ní a rozjímali, jaký to jednou na tom světě asi bude. Doporučuju se po ní podívat - a to platí i pro vás - dospěláci.
⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯
Stejně jako loni platí, že mi sem můžeš připsat, jaká knížka tě v roce 2019 natchla a která třeba naopak vůbec ne. Můžeš se mnou sdílet i pár knížek, na který si brousíš zuby a třeba mezi nima budou i nějaké, o kterých jsem nevěděla. No a kdyby jsi se chtěl/a dál občas inspirovat mnou, tak mě nezapomeň sledovat na databázi knih, kde jsem aktivnější skoro víc jak na instáči.

Mimo jiné ti taky přeju to nejlepšího do Novýho roku a hlavně: ještě víc přečtených knížek!

S láskou,

Komentáře

Form for Contact Page (Do not remove)