Česko

uchovávání vzpomínek mám ráda, ale neumím to

Přiznávám. Jsem hromadič.
Hromadič fotek, souborů, videí a složek (nejenom). Jsem bordelář. Chaotik. A přitom absolutně miluju pořádek a systém. Prý se tomu říká "kreativní nepořádek" a tvoří ho umělci. A já jeden takovej umělec - svým způsobem - jsem. Umělec tělem i duší. 
A co mě na tomhle všem děsí? Představa, že si jednou takhle při svíčkách sednu a zapojím disk do počítače, abych v něm našla všechny fotky k tisku. Už jen tuhle větu napsat mě bolí. Můj disk (a ne jenom jeden) je nabouchanej informacema. A ty informace nemají systém. A to ani ten "kreativní". Nevyznám se v něm. Občas - když ho procházím, tak vidím náznaky systému, ale je jich tam tolik - těch systémů - a různých, že to jako celek nemá hlavu ani patu. A žádnej ten systém nefunguje. Možná i proto jsem zkoušela nový a nový. Ale ani jeden nedokázal ten můj bordel dostat pod kontrolu. A asi ani nedostane. 

Už roky mám v plánu dohledat si fotky, který mě baví. Fotky, který ve mně vyvolávají emoce a vzpomínky. Fotky, který jsou pro mě důležitý - i ty místa a lidi na nich. Fotky, který si vytisknu a vytapetuju s nima stěnu. Alespoň jednu. Abych všechny ty vzpomínky měla na očích. Až se budu chtít vrátit a zažít je zas. Ale dřív, než si nad ty disky sednu a dám dohromady všechny fotky, bude mi nejmíň padesát, takže jsem hledala kompromis. A našla. Já si prosím pěkně přála vyrobit fotoknihu! 
Dlouhý měsíce ale nepřicházel čas - ani chuť - na shromáždění všech těch potřebných fotek. Já tohle tak nerada! Už dávno jsem viděla svou první fotoknihu na stole, jak mi tam leží a je pěkná. Jak si v ní listuju a jak si ji prohlížim. Ale doopravdy neexistovala. Byla jen v mojí hlavě. Tam, kde končí 80% mých nápadů, snů i představ. A byla by tam ležela ještě nějakej ten pátek, kdyby mě neoslovil Tiskařík.
Když jsem si přečetla e-mail, kde na mě čekala nabídka ke spolupráci, dlouho jsem se nerozmýšlela. Líbilo se mi, kdo za Tiskaříkem stojí a přišlo mi hezký se takhle propojit. Navíc mi ta spolupráce přišla jako osudová - jestli můžu přehánět. Přišlo mi úžasný, že přišla ve stejnou chvíli, kdy jsem si hledala, kdo by mi ty moje fotky zpracoval. A tak jsem kývla.
Nejvíc času mi zabralo vymyslet si téma fotoknihy. Jak už jsem zmiňovala - i přes všechen ten můj chaos a bordel - mám ráda pořádek. A miluju, když mi všechno pěkně ladí. Nepřicházelo tím pádem v úvahu, že bych si vytvořila fotoknihu, která by neměla jednotný téma. Ta moje ho potřebovala! A protože jsem tou dobou neměla peníze - a ani kvůli covidu nešlo ještě cestovat - rozhodla jsem se vrátit na roadtrip po Nizozemsku a Belgii, protože mi teď ze všeho nejvíc chybí objevování, poznávání a cesty. 

Díky téhle spolupráci jsem si sedla k fotkám, který jsem chtěla zpracovat už dlouho. Znovu jsem se podívala na místa, který mě něčím ohromily a vzpomínala, jakou emoci jsem na každým tom místě prožívala. Musím říct, že mě to doopravdy bavilo a rozhodně nekončím. Těším se, až si zase nad nějakou sadu fotek sednu a uchovám je napořád. Protože nikdy nevíte, kdy se všechna ta data - číslice a písmena - z prostoru kolem nás vypaří. A s nima zmizí všechno, co jsme si v něm uchovali. Čím starší jsem, tím větší váhu pro mě má to, na co si fyzicky můžu sáhnout. Digitál nedigitál, tohle je pro mě ta skutečnost. Tohle je pro mě to - uchování vzpomínek.
A protože jsem chtěla pobídnout tebe, tebe i tebe k uchovávání vzpomínek, mám kód, díky kterému si můžeš pořídit nejen krásný fotoknihy a fotoobrazy, ale taky třeba hrnekkalendář nebo dokonce i pexeso (!) kterým můžeš udělat radost sobě, ale klidně i někomu dalšímu. Připadá mi to jako super - osobní - dárek pro kohokoli, kdo pro tebe něco znamená.

  E5CDB71F32  

platí do 30. 9. 2021 na všechno

Tiskařík ale nedělá jen "hotovky". Můžeš si u nich vytisknout fotky, který už počkají na to, jak s nima naložíš. Jestli si vytapetuješ pokoj, polepíš album nebo si je budeš jen tak prohlížet. Ve fantazii se meze nekladou - to víme všichni. A já hrozně ráda čerpám inspiraci od lidí, kteří si hrajou. Kteří vezmou obyčejnou fotku a vytvoří z ní něco překrásnýho. Osobního. A kdyby alespoň jeden z mých čtenářů zkusil uchovat vzpomínky po svým - byla bych šťastná!
Na závěr bych chtěla (ještě jednou) poděkovat, že jsem mohla vyzkoušet služby Tiskařík(a), protože jsem byla nadmíru spokojená! Neříkám to jenom kvůli spolupráci, ale protože jsem byla doopravdy spokojená. Kdyby ne, tenhle článek by tu nebyl. Líbila se mi nejen příjemná komunikace, ale taky služby, nabízené na stránkách. Mohla jsem si vybrat z několika motivů samotné knihy, ale taky uspořádání fotek nebo fonty, kterýma jsem mohla nadepsat knihu nebo vepsat něco přímo do ní (což jsem vynechala). Za sebe bych uvítala neomezenost - co se týče obalu knihy, nadpisu a písma - ráda si se vším hýbu podle sebe, tak jak zrovna chci (jsem hnidopich), ale i tak jsem si vybrala a s výsledkem jsem spokojená! 

Abych byla konkrétní, nechala jsem si vyrobit EXKLUSIV Lay Flat - motiv Travel a na to, že jsem použila fotky z telefonu, jsou poměrně kvalitní. Další výhodou je opravdu pevný papír. Čekala jsem něco úplně jiného, takže jsem byla fakticky nadšená, protože takhle pevnou fotoknihu jsem zatím u nikoho neviděla.

Samozřejmě budu ráda, pokud se podíváš na nabídku Tiskaříka a třeba si i něco vybereš, ale nejvíc budu ráda, pokud se zamyslíš nad tím, jakým způsobem by bylo - pro tebe - nejlepší uchovávat vzpomínky, a jestli nic takového neděláš, že třeba začneš! <3


uchováváš si vzpomínky? baví tě to?
znáš / vyzkoušíš tiskaříka?





Komentáře

  1. Fotokniha je krásná :) Na této stránce jsem nechávala příteli vyrobit pexeso k výročí a byla jsem moc spokojená, možná ještě popřemýšlím, jestli si ještě nějaké další vzpomínky nenechám takhle zhmotnit :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)
      Pexeso bych chtěla vyzkoušet, přijde mi to jako originální nápad!
      Jsem ráda, že je spokojenost na více stranách <3

      Vymazat
  2. Krásná fotokniha, já tohle mám taky ráda :) Tiskaříka znám, stejně, jako Empik foto, plánuju dělat fotoknihy, ale až bude víc materiálu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :)
      Hah, materiál ... to zní skoro jako "důkazný materiál" :D Tak ať ho nastřádáš co nejvíc a co nejdřív!

      Vymazat

Okomentovat

Form for Contact Page (Do not remove)