Česko

knižní přečteno • 2021

Jako každý rok jsem ani letos výzvu - 25 knížek / rok - nesplnila. Jó to byly časy, kdy jsem na základce četla 4 knížky týdně - kéž by se mi do alespoň vzdáleně podobného režimu podařilo dostat. Do roku 2022 z toho pro mě vyplývá jen jedno jediný předsevzetí. Přeju si - víc se nudit a mít tím pádem i víc času na čtení. Přeju si - sahat častěji po knížkách než po telefonu a přeju si knížek víc číst než kupovat (ale nechci se rouhat). 
Jsem zvědavá, co mi letošní rok přinese - kolik knížek se mi dostane pod ruku a jaké budou. Jsem zvědavá, o kterých ti tady příště budu psát. 

Za rok 2021 odškrtávám chabých 13 a 2 rozečtené. Vím, že je to víc jak nula - dokonce i víc jak 12, ale co ti budu - jsem z toho přece jenom zklamaná. Letos nemůžu použít ani moje klasické - nejde o kvantitu, nýbrž o kvalitu - protože v loňském roce se mi do ruky nedostala ani jedna pecka, která by mě posadila na zadek a kterou bych doporučovala, kudy chodím. Snad možná jen jedna. Ale k té se budeš muset dočíst!


KOLEKTIV AUTORŮ - SUCHEJ ÚNOR

K téhle knížce mám poměrně osobní vztah, jelikož jsem se podílela na jejím vzniku. Pro Suchej únor jsem tvořila 3 roky a byla v jeho nejužším týmu. Rok 2020 byl rokem knihy, která vyšla na začátku roku 2021 a i přes nekonečný měsíce, po kterých jsem se sesypala jak domeček z karet - jsem na tuhle krásku pyšná. Povedla se nejen graficky, ale i v jádru a ráda bych ji uvedla na pravou míru. Není totiž knihou pro alkoholiky. Je dobrým čtivem po každého, kdo se zajímá o svoje zdraví a psychickou pohodu. Je skvělým - dost možná tím nejlepším - informátorem ohledně alkoholu (alkoholismu), který zasahuje do životů mnohých z nás. Dost možná i do těch, do kterých by to býval nikdo neřekl.

Snažili jsme se ji napsat s humorem tak, aby nebyla jen neosobní smrští informací. Ale aby byla tou knížkou, po které sáhneš, když se budeš chtít za a) něco dozvědět, ale i za b) si u ní odpočinout. 

Za hranou rizikového pití se u nás pohybuje přes 1 000 000 lidí.
Udělej něco pro sebe, inspiruj ostatní a nastartuj změnu.

BETTY MACDONALD - VEJCE A JÁ

I tady mám - tentokrát k autorce série Paní Láryfáry - osobní vztah, jenom z trochu jinačího soudku. Tenkrát mi 2 knížky ze série půjčila teta Gábi, která byla jednou z nejoblíbenějších bytostí na Zemi snad celé naší rodiny. Každý, kdo ji poznal, ten si ji hned zamiloval. Musel. Byla to naprosto úžasná ženská se srdcem na správným místě, kterou nepotkáte jen tak na každým rohu. Už ani nevím, proč mi je tenkrát vypůjčila. Asi, že by se mi mohly líbit. Asi i proto, že stejně jako já - i ona milovala knížky. A když po dlouhé nemoci zemřela, přečetla jsem si je. A bylo to sakra příjemné a milé čtení, během kterého jsem myslela na tetu Gábi, která asi doopravdy věděla, proč mi je dává.

Když jsem proto v levných knihách viděla autorčiny knížky - Vejce a já, Morová rána, Kdokoli může dělat cokoli a Dusím se ve vlastní šťávě, neváhala jsem. Ráda bych podotkla, že všechny mají opravdu vysoká hodnocení na Databázi knih, takže pokud na ně dáš, nemusíš se bát "škatulky levných knih".

Co se týče Vejce a já, to je knížka naprosto boží. Autorka uměla napsat knížku z obyčejného - jejího vlastního - života tak, aby nenudila. Hrozně mě bavila a přišlo mi úžasný, jak uměla napsat i o relativně nudných věcech tak, že působily vtipně a zajímavě. Hodně obdivuju, čím si musela projít. Bavil mě i autorčin styl psaní a jak jsem psala v recenzi na Databázi - mrzí mě jedině to, že nedostala od života víc času pro napsání dalších takhle skvělých knih!

TIP: Doporučuju - všema deseti - audio knížky. Já poslouchala zatím jenom první hodinu Co život dal a vzal, ale nesmírně mě baví - je perfektně načtená a zábavná. A ta první hodina u mě před spaním běžela už tolikrát, že bych ji odříkala nazpaměť.

KOLEKTIV AUTORŮ - V BÍLÉM PLÁŠTI

Poslední roky zkouším víc českých autorů a loni se mi do ruky dostala útlá povídková sbírka z lékařského - pro mě neznámého - prostředí, která mě bavila - nijak neohromila, ale ani nezklamala. Nejvíc jsem souznila s povídkou Aleny Mornštajnové, protože zubaři a strach z nich - to znám! A taky bych ráda vyzdvihla, jak hezky vypadá knížka s přebalem i bez něj. 

JONATHAN GREEN - ALENČINA NOČNÍ MŮRA V ŘÍŠI DIVŮ

Tohle bylo moje první setkání s gamebookem - kdo nezná, nechť googlí - a i když jsem netušila do čeho jdu, potřebuju zkusit další! Alenčinu noční můru jsem zatím ještě nedokončila - nevím, jestli se mi vůbec někdy podaří ji dokončit, ale obdivuju všechny autory, co se do tohohle druhu tvorby pouští - ono je jich dost málo a není se čemu divit. 

U námětu Alenky mě baví, když je příběh trochu trhlý, trochu temný a krapet morbidní. V tomhle případě jsem dostala všechno. Občas jsem se ztrácela v pravidlech (při hlubším zamyšlení), ale asi netřeba v nich hledat vědu. Pokud neznáš, doporučuju!

LUCIE A NICOLE EHRENBERGEROVy - DESET LET SE SÉGROU: A CUP OF STYLE

Vzpomínka na jedno letní čtení. Holky z A Cup of Style mám ráda a sleduju je velkou většinu jejich blogování, takže jako fanynka numero uno jsem si musela jejich novou knížku pořídit a rozhodně to nebyla chyba. Knížka přečtená za dva dny a bavila mě moc. 

Téma influencerství - spolupráce, sociální sítě - blogování, podnikání a každodenní život - to je moje. A u holek mě baví jejich vývoj, ale i to, že jsou pro mě přirozenou inspirací a motivují mě dělat věci líp - víc tvořit a snažit se - nevzdávat se. Jejich knížku bych doporučila všem dívkám, ženám a slečnám, které si jdou za svými sny, ale možná potřebují nakopnout. Holky naštěstí neukazují jenom to hezké - pozlátko. Ukazují realitu. Všechno to, co bylo předtím než se dostaly až tam, kde jsou teď. A já jim moc fandím.


ČERVENÁ PROPISKA - 100 PERLIČEK PRO (NE)MILOVNÍKY ČEŠTINY

Holky sleduju na instagramu a mám ráda především jejich diktáty, díky kterým si čas od času oživím češtinu a její chytáky, ale i základy z každodenního života. Je dobře, že někdo na těch internetech dělá něco takového a že i my - nasávači informací - můžeme čas od času u displejů dělat něco užitečnějšího než je scrollování feedu. Knížka je moc hezky zpracovaná a za mě patří do všech knihoven - stejně jako klasická pravidla českého pravopisu! Pro češtinářské fajnšmekry asi nebude, ale pro nás - obyčejný chybující smrtelníky (berte s nadhledem) je jako dělaná.

KATEŘINA LUSTIGOVÁ - MY COOKING DIARY

Kačí mám opravdu hodně ráda. Jako člověka i jako kuchařku. Vaří jednoduše, chutně a díky jejím receptům jsem vždycky plná inspirace. Kačí si své kuchařky tvoří od základů až do posledního puntíku sama, za což má můj velký obdiv. Každá její kuchařka je nádherná. Vymazlená. Vařit podle nich zvládne i ten největší jouda, takže se vážně není čeho bát. Za mě velký doporučení!

KATEŘINA LUSTIGOVÁ - MY COOKING DIARY 2

A protože se u mě v knihovně s kuchařkama roztrhl pytel - loni jsem jich pořídila víc jak za celý svůj život, přináším i další doporučení na druhou kuchařku od Kačí. I tahle je luxusně zpracovaná a najít v ní můžeš jak úplný základy, tak i spoustu "pokročilejších" receptů, ze kterých můžeš čerpat recepty na každý den. 

TIP: Kačí nejnovější knížka je zaměřená na rodiče a děti - opět - překrásně zpracovaná a věřím, že pro rodiče bude velkou studnicí inspirace! Obsahuje totiž 120 receptů pro děti od jednoho roku.

LARS KEPLER - PAGANINIHO SMLOUVA

Jak já miluju dvojici Lars Kepler. Všichni na světě to ví, protože kudy chodím, tam o nich mluvím. Jenže Paganiniho smlouva mě nebavila. Označila jsem ji jako průměr a četla ji nekonečně dlouho. Začátek byl fajn, ale potom mě děj zavedl někam, kam jsem nechtěla. Ne, že by to byla knížka špatně napsaná - opět byla napsaná absolutně skvostně! Ale nesedlo mi téma. 

Vůbec jsem se nevyznala v tom, kdo je kdo a kdo má jaký plán. Bavily mě jenom pasáže, kde nebyla vůbec žádná politika, ale jenom pronásledovatel a jeho oběti. Přesně kvůli tomu jsem ji četla, jinak bych ji odložila. Na můj vkus to byla zrovna hodně dlouhá - skoro 600 stránková - bichle, takže jsem se trochu - dost - se stránkama prala, ale věřím, že oslovila spoustu čtenářů - je opravdu skvěle hodnocená a označovaná za jednu z nejlepších knih od Lars Kepler. Já se ale těším na nějakou další a k téhle se už vrátit neplánuju.

TEREZA SALTE - ŠLEHAČKOVÁ OBLAKA 

Blogeři se nějak rozepsali, ale u Terez to není na škodu. Bála jsem se stylu psaní, ale pokud nesrovnáváš vypsaného autora thrillerů s českou blogerkou, porvala se s ním doopravdy skvěle! U Terez nešlápneš vedle. Ona psát umí. Je to taková ta knížka, u které vypneš a budeš si užívat jak děj odsýpá. Je to knížka o životě Terez, která zažila své vzestupy i pády. 

Nejvíc mě zasáhla kapitola se smrtí její maminky - tou dobou jsem měla hodně bolavý srdce z podobné události, takže mi ukápla nejedna slza. Terez mě mimo jiné moc baví na sociálních sítích i v podcastech, takže o jejím životě a životní cestě vím opravdu hodně, ale i tak mě knížka bavila a dozvěděla jsem se něco nového. A i kdyby ne - skvěle jsem si u ní odpočinula a většinu čtení jsem byla buď dojatá nebo uculená. Jo a ilustrace! Ty tu knížku dělají kompletní.

SARAH ANDERSEN - TESÁKY

Komiksům jsem zatím nepodlehla, i když po některých už dlouhodobě pokukuju, ale tenhle jsem objevila úplnou náhodou a díky bohu za to! Je to komiks pro všechny milovníky upírů a vlkodlaků, která obsahuje krásný ilustrace a ještě povedenější texty - u některých jsem se pěkně nahlas smála. Je to přesně ten typ komiksu (knížky), který si otevřete, až budeš potřebovat zvednout náladu. Je o začínajícím vztahu vlkodlaka s upírkou. O tom, jak se spolu dívají na horory, jak si spolu čtou, jak vypadá jejich "obyčejný" rande, ale i o tom, jak moc je taková upírka alergická - třeba na světlo. Doporučuju!


JOHN SEARLES - ZVLÁŠTNÍ, ALE PRAVDIVÉ

Pro mě jasná kniha roku - objev. Na první pohled - i když ta obálka mě baví - asi čistě obyčejná knížka, která ve skutečnosti ukrývá naprosto překrásný styl psaní a absolutně boží příběh. Autor umí psát a obdivuju jeho talent pro vykreslení postav a pro psaní dialogů. To se jen tak nevidí - a já jakožto scenáristka o tom vím své. 
Postavy mají své démony, starosti i strachy. Děj je vážně - zvláštní, ale pravdivý. Místy neuvěřitelný, ale vždycky realistický. Tak zvláštně melancholický. Míchá v sobě spoustu žánrů.
Trochu mě mrzí, že se jí v tom našem českém rybníčku nedostalo víc pozornosti, ale to se třeba ještě změní. Já se o to budu snažit!

TIP: Velmi často je k dostání ve velké akci - 29,- povětšinou. Až je mi jí líto. Ale pro tebe malý tip na opravdu levné a kvalitní čtení. 

CARLTON MELLICK III - STRAŠIDELNÁ VAGINA

Tak tohle byl naopak bizár roku. Pustila jsem se do ní poté, co jsem sdílela obálku na instagramu. Jeden sledující mi ji poslal v PDF - koupil si ji na mé "doporučení".
Vzhledem k tomu, že poměrně ovládám čtení mezi řádky jsem viděla myšlenky, které se (doufám) autor snažil předat, což mi teda vyvrátil na posledních stránkách, ale raději dělám, že o tom nevím.
Na začátku jsem netušila, že jde o soubor povídek. Ve stínu každé jsem viděla téma, nad kterým mi přišlo dobré se zamyslet. Ale ten styl psaní - to bolelo. Za mě teda velký špatný a už nikdy víc.
Knížka je to sice útlounká - má necelých 200 stran, ale já ji četla skoro rok.

Vůbec nedokážu vytipovat, komu by se mohla líbit - je v ní hodně sexu - a jak už název napovídá - taky strašidelná vagina, takže pokud tě zajímá, jak ve vagině může strašit, směle do čtení. Jinak asi doporučuju, držet se od tohohle čtiva co nejdál.

⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

V zimě jsem rozečetla dvě knížky, ale bohužel jsem se posledního skoro čtvrt roku nezastavila, a tak jsem je nedočetla. I tak ti je tu představím, protože částečně do loňského čtení patří.

A.J.FINN - ŽENA V OKNĚ

Jsem asi v polovině knížky a zatím mě moc baví. Je napsaná stravitelným jazykem a díky kraťoučkým kapitolám se čtenář jednoduše začte. Námět mě moc baví a těším se, až knížku dočtu a pustím si film na Netflixu! Knížku jsem kupovala právě kvůli tomu, abych si ji přečetla před filmem - měla jsem ji na seznamu dlouho, tak mě film alespoň nakopl k jejímu přečtení.

STEPHEN KING - CARRIE

Klasika od Kinga, kterou známe asi všichni. Útlá knížka. A protože knížky Kinga sbírám a poohlížím se po prvních vydáních, Carrie se mi v tom prvním sehnat podařilo. Nikam si ji proto ale neberu a na její čtení musím mít náladu. I proto s ní trávím víc času.
Co se příběhu týče - viděla jsem minimálně dvě filmový zpracování, takže vím, co čekat, ale stejně mě zajímá, jaká je původní verze.


A jsme u konce!
Tohle byly moje knížky za rok 2021. Budu ráda, když mi napíšeš, kolik knížek jsi přečetl/a za uplynulý rok ty a jaké - alespoň ty, které si okamžitě musím přečíst taky! 

Do komentářů mi napiš, jestli tě nějaká z knížek z mého přečtena zaujala a nebo která naopak vůbec - i to se stává. Těším se na tvoje tipy a děkuju za přečtení! 

Jo a pokud chceš sledovat moje čtecí updaty, tak mám profil na Databázi knih i na GoodReads.



 

Komentáře

  1. Tyjo tolik tipů na knížky! Já jsem ostuda a skoro vůbec jsem nečetla. Chci se k tomu ale vrátit co nejdřív!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc ti držím palce! Ale rozhodně se přikláním k tomu, že raději skoro nečíst - nebo málo, než se do toho nutit. Když je toho v životě víc a člověk nemá energii, čas nebo se mu zkrátka nechce, tak by se tím neměl stresovat. Vždycky mě mrzí, že na čtení nemám tolik času, energie a leckdy ani chuti - oproti základce například, ale tak to zkrátka je a věřím, že když ti rukama projde méně knížek, budeš si vybírat víc těch opravdu kvalitních! :)

      Vymazat

Okomentovat

Form for Contact Page (Do not remove)