Česko

knižní přečteno • 2022

Já vím, já vím. Trochu pozdě, ale přece - knižní přečteno za předminulý rok je tady! 

I v roce 2022 jsem měla ambici přečíst 25 knížek, což by se bývalo bylo povedlo, kdybych neměla (jako každej rok) několikaměsíční pauzu od čtení. Většinou za ní může hromada práce a psychický rozpoložení, ale co už. Zvykla jsem si a než se do čtení nutit, to raději pár těch ne–přečtených knížek oželím!

Za rok 2022 si odškrtávám 19 knížek. Za mě docela dobrý skóre. Rozhodně lepší než rok předtím. To jich bylo chabých 13! Skóre se mi podařilo zvýšit hlavně díky audioknížkám, kterých jsem poslechla asi nejvíc, co v kterýmkoli jiným roce. Měla jsem na ně vážně šťastnou ruku a poslech mi čtení nejenomže ulehčoval, ale taky mě opravdu moc bavil. Pokud teda i ty trochu bojuješ se čtením - ať už tě to zas tak moc nebere nebo na něj nemáš tolik času - pravděpodobně si po tomhle článku zajdeš několik audioknih do knihovny dát.

BÁRA VENCÁLKOVÁ - DIALOGY

Autorku můžeš znát z Instagramu @pise.b, ale pokud o ní slyšíš prvně, upaluj ji zasledovat. Její tvorbu mám moc ráda, a když jednou prodávala poslední kusy svých knížek, všechny jsem je pokoupila! Na začátku roku jsem chtěla sáhnout po něčem trochu jinačím, tak jsem sáhla po téhle maličkaté básnické sbírce a byla moc fajn! 

PAVEL BAREŠ - META

Tohle je pro mě dost možná (audio) knížka roku. Beze srandy. Nejenom, že je perfektně načtená, ale je i perfektně napsaná. Příběh se zdá být ze začátku jako každej druhej o superhrdinech, ale dej mu chvilku a přesvědčí tě o tom, že je naprosto originální, nečekanej a sebere ti dech. Mně ho teda sebral a druhou polovinu knížky jsem zhltla, ani nevím jak! Konec jsem si pouštěla dokonce víckrát, protože jsem nechtěla uvěřit, že to takhle doopravdy skončilo a že nemám pokračování. Za mě pětihvězdičková záležitost a jedna z hrstky knih, kterou si budu chtít dát někdy znovu!

TEREZA RAMBA - DOBRODRUHŮM

Další pětihvězda! Terka píše naprosto suprově, kam se na ní hrabu! Její příběhy z cest mě moc bavily a knížku si i sama načetla, což je jedno velký plus. Má totiž boží hlas a poslouchat ji můžu klidně celý hodiny. Bylo to zábavný, dojemný, motivující a neskutečně příjemný čtení / poslouchání. Některý pasáže jsem si pouštěla několikrát - a bůh ví, kolikrát ještě budu. Pouštěla jsem je i všem, které znám - a komu ještě ne, toho to teprve čeká. Ne. Fakt je to krásný - moc moc moc a moc doporučuju!

A. J. FINN - ŽENA V OKNĚ 

Na tuhle jsem se moc těšila, i když jsem ji dlouho odkládala. Bohužel. Bylo to zklamání. Děj se hodně opakoval. Nedělo se tam nic, co by mě nutilo číst dál. Vlastně mě jen zajímalo, jestli se hlavní hrdinka už teda upije nebo ne. Když přišel zvrat, tak do aktuální situace v příběhu snad vůbec nezapadal. Konec dopadl tak, že dopadl. Vůbec nic převratnýho. Žádná gradace. Velká škoda nevyužitýho potenciálu!

FAN VAVŘINCOVÁ - TAKOVÁ NORMÁLNÍ RODINKA

Další audioknížka. A tahle mě teda bavila velmi. Já se u ní tak nasmála. A pouštím si ji velmi často před spaním - znova a znova. Podle mě se mi nikdy neomrzí. Příběh je ve finále založený na opakujících se klišé, ale tak perfektně to funguje, až jsem tomu nerozuměla. Rozhodně velký doporučení!

NEIL GAIMAN - KORALINA

I tuhle jsem si poslechla. Kristýna Podzimková má příjemnej hlas. Celkově je tahle audioknížka moc hezky zpracovaná. Bohužel jsem ale hodně cítila, že nejsem cílovka. Koralinu mám moc ráda, ale film jsem si užila víc. Pro děti by mohla být (pozor!) možná trochu strašidelná - i mně bylo při poslechu občas trochu nepříjemně. Každopádně jde (pro mě) o docela fajn tříhvězdičkovou záležitost.

TIM BURTON - ÚSTŘIČKOVA SMUTNÁ SMRT A JINÉ PŘÍBĚHY

Když opomenu překrásný ilustrace a obálku (mám vydání z roku 2022 s dokonalou ořízkou!), tak jde o jedinečný smutný, morbidní - a někdy i svým způsobem zábavný - básničky, do kterých jsem se zamilovala! Knížečku jsem si přečetla už několikrát a dokonce jsem z ní i několikrát předčítala přátelům. Je to skvost a jsem nejšťastnější, že mám právě tenhle skvost u sebe v knihovně.

KATEŘINA REZKOVÁ - SAMA SOBĚ MAJÁKEM

Tvorbu Kate mám moc ráda a sleduju ji už opravdu dlouho. Tuhle knížku jsem četla na pláži na Mallorce, když jsem měla po letech konečně nějaký čas pro sebe. Takový dost speciální čas. Mám ji proto spojenou právě s touhle vzpomínkou a o to víc mi přišla hezká. Každopádně: ilustrace má krásný. Texty byly fajn - některý víc a jiný zase míň. Ne všechno mě oslovilo, ale nelituju, že jsem si ji přečetla.

PETRA STEHLÍKOVÁ - NASLOUCHAČ

Fantasy jsem nikdy moc neholdovala, ale po tomhle to - doufám - bude jiný! Naslouchače jsem poslouchala jako audio - což moc doporučuju, je skvěle zpracovaný. Děj mi přišel naprosto skvěle propracovanej, hlavní - dospívající - hrdinka je zase naprosto skvěle napsaná a obzvlášť poslední 3 hodiny knížky byly neskutečný! Těšim se na pokračování.

NINA ŠPITÁLNÍKOVÁ - MEZI DVĚMA KIMY: NA STUDIÍCH V KLDR

Loni jsem zkoušela vystoupit ze svý čtenářský komfortní zóny, takže jsem sáhla i po knize, po které bych nikdy dřív nesáhla. Slyšela jsem na ni perfektní ohlasy, ale ... neni to zrovna moje téma. Já ty knížky "deníkový" moc nečtu. Naštěstí se ke mě dostala audio verze, což mi přijde mnohem přístupnější - hlavně, když chceš vystoupit z komfortní zóny - a ty bláho! To bylo tak boží! Smála jsem se, byla v šoku a měla nad čím přemýšlet. Jedno velikánský doporučení! A prosím, neboj se toho! Nebudeš litovat. Naopak. Budeš si to chtít dát ještě jednou!

e. jaku - nejšťastnější muž na zemi

Když už jsme u tý komfortní zóny, tak i tady jsem z ní vystoupila. Tentokrát jsem se skrz audioknihu dostala do vyprávění muže, který si prošel snad všemi možnými koncentračními tábory. Příběh je to bolestivý, plný utrpení, ale zároveň i plný naděje, kuráže a chutě do života. Tuhle knížku taky moc doporučuju, ale jen na vlastní nebezpečí. Je to fakt bolavý.

NAGABE - DÍVKA ZE ZEMĚ VENKU 1

Moje první manga. Lehce tajuplný, ale i melancholický a citlivý příběh, který po jeho dočtení zanechá řadu otázek a otevřených témat. Ilustrace jsou temnější, ale moc pěkný. Některý jsou teda hůř "čitelný", ale třeba to byl úmysl. Tahle série na konci roku frčela a četl ji snad každý, takže asi velký doporučení pro milovníky - i nezkušence - mangy.

GILLIAN HICK - VETERINÁŘKA

Knížka milá - někdy trochu smutná, jindy nechutná, ale taková, jakou ji napsal sám autorčin život. Gillian je veterinářka, takže napsala o tom, co je jí nejbližší. Opravdu barvitě - bez příkras a úprav - popisuje, jaký je život začínající veterinářky na malém městě v Irsku. Jsem ráda, že jsem ji zkusila, ale bez audia bych ji asi četla ještě do teď. Zas tolik mě nebavila.

VANESSA SPRINGORA - SVOLENÍ

Další audioknížka. A tuhle jsem zhltla skoro na jedno posezení. Má jen 4 hoďky a otevírá hodně důležitý téma. Autorka popisuje svůj život v osmdesátých letech a její vztah se starším mužem. Na tom by nebylo nic strhujícího, kdyby ona nebyla teprve dítě a on slavný francouzský spisovatel "v nejlepších letech". Kniha je hodně o objevování sexuality, o nevědomosti dospívající dívky, o strastech, které ji jako velmi mladou tížily - strasti, které by žádné dítě nemělo pocítit. Opravdu nepříjemný a svým způsobem fascinující čtení - velký doporučení.

ASHLEY AUDRAIN - DRUHÁ TVÁŘ

V roce 2022 jsem nepřečetla moc thrillerů, krimi a detektivek, i když je to "můj žánr". Došlo mi to až ke konci roku, tak jsem se rozhodla to napravit a pustila se do audioknížky - Druhá tvář. 
Úvod mě okamžitě zaujal a i když je knížka vyprávěná netradičně, moc jsem si to užila. Otevírá téma mateřství, ale z jiného úhlu. Hlavní hrdinka totiž nemá ráda svoje dítě. A dokonce se ho i bojí. Myslím, že by stálo za to mít na trhu víc takových knih. Za mě boží - boží - boží.

nagabe - Dívka ze země venku 2

Pokračování Dívky mě zas tak moc nebavilo. Občas jsem se ztrácela v ději, občas i v ilustracích - víc než u předchozího dílu. Byla jsem na rozpacích, ale těšila jsem se na další!

RUPI KAUR - HOME BODY: MÉ TĚLO, MŮJ CHRÁM

Nevím, jestli je to překladem - nebo mým rozpoložením při čtení - ale tahle sbírka mi tak docela nesedla. Rozhodně ne jako třeba Mléko a med. To je srdcovka. Sbírka má v sobě zase krásný ilustrace, ale dotýká se témat, které se mnou asi zas tak nerezonují. Příjemná počtená to byla. Zkusím si ji zase někdy otevřít. Až to bude aktuální.

j. p. delaney - slušní lidé

Další audioknížka, do které jsem se o vánočních svátcích pustila. A jako milovnici Kukaček mi tohle téma udělalo radost. Nebo - jak se to vezme. Kniha totiž pojednává o výměně dětí. O jejich rodičích. O vztazích mezi nimi. A je to teda síla! Tenhle našlapanej thriller tě jen tak nepustí! S každou stránkou jsem potřebovala víc a nemohla se od děje odtrhnout. Fakt. Bylo to hustý!

elizabeth berg - příběh arthura truluva

Nejkrásnější kniha roku. A jedna z nejkrásnějších, co jsem kdy v životě četla. Stránky jsem otáčela jednu za druhou. Hlavní postavy mě bavily všechny. Do jedné. Už dlouho jsem se s postavama v knize takhle nezkamarádila. Při čtení jsem velmi často podtrhávala. Myšlenky, vtipy, ale klidně i obyčejný věty. Knížka vypráví příběh starce, který u sebe ubytuje mladou - dospívající - slečnu a vyobrazuje vztah mezi nimi. I osobní příběh každého z nich. Zasmála jsem se, ale i poplakala. Tuhle si dám někdy ještě jednou a to si u knížek nikdy, ale nikdy neříkám. Jestli plánujete v tomhle roce přečíst jenom jednu knížku, tak prosím - ať je to tato.

 
Uffff! A jsme u konce!
Tohle byly moje přečtené knížky za rok 2022 - určitě mi napiš, kolik knížek jsi přečetl/a v roce 2022 (nebo 2023, protože ty z předloni si asi nepamatuješ) ty a které z nich byly ty nejlepší!

Pokud tě zajímají moje čtecí updaty, můžeš mě sledovat buď na Databázi knih nebo na GoodReads.
Děkuju za přečtení a přeju příjemnou počtenou ve zbytku roku!


Komentáře

Form for Contact Page (Do not remove)